Ce facem?


vopsitorie-pvcPentru vopsirea unei suprafete din PVC trebuiecs parcurse urmatoarele etape:

 • Aclimatizarea: este operatia prin care profilele ce urmeaza a fi vopsite sunt aduse la o temperatura apropiata de cea la care se vopsesc respectiv 20-25*C.
 • Pregatirea: este faza procesului tehnologic in care suprafetei ce urmeaza a fi vopsita i se indeparteaza folia originala de protectie, este desprafuita prin suflare cu aer comprimat, se protejaza zonele ce nu trebuiesc vopsite si este degresata cu agentul de degresare.
 • Pregatirea vopselei: se alege culoarea, se scoate reteta, se cantaresc componentii retetei dupa care se amesteca bine si pe urma se verifica culoarea daca este in tocmai cu cea solicitata.
 • Vopsirea: consta in aplicarea stratului de vopsea Alpocril EML LE pe suprafata proaspat venita din faza de pregatire. Vopsirea se face in cabina de vopsire ce are parametri controlati si se aplica in prima faza un strat de vopsea cu o grosime de aproximativ 100 microni vopsea uda utilizand pistoale cu tehnologie HVLP.
 • Uscarea 1: este operatia prin care stratul de vopsea se lasa in camera de uscare cel putin 2 ore pentru ca filmul de vopsea sa se usuce in vederea operatiei ulterioare.
 • Lacuirea: consta in aplicarea unui strat de lac transparent acrilopoliuretanic bicomponent cu o ridicata protectie UV si mecanica peste suprafata vopsita.
 • Uscarea finala: este faza procesului tehnologic in care suprafata vopsita si lacuita anterior este introdusa in camera de uscare, care este un spatiu cu parametrii climaterici controlati in vederea asigurarii conditiilor optime de uscare. Aceasta etapa a procesului necesita minim 12 ore pentru o uscare in profunzime.
 • Reinfolierea: consta in aplicarea unei folii de protectie pe suprafata cu scopul de a proteja produsul in fazele ulterioare de procesare pana cand acesta este montat pe cladire. Tot in aceasta etapa se face si controlul final de calitate.
 • Pregatirea de livrare: produsele ce au trecut prin toate etapele anterioare sunt asezate pe rastel sau pe paleti si sunt gata de livrare.

Intreg procesul tehnologic necesita un minim de 24 ore pentru realizare, in cazul vopsirii pe o singura fata.

Gama de produse utilizata de firma noastra este recunoscuta pe plan European si a trecut cu succes de testele efectuate de diverse institute independente de testare. In cadrul testelor s-au folosit diverse marci de profile de PVC ce au fost vopsite si apoi supuse incercarilor. Suprafetele din PVC vopsit au fost introduse in camera climaterica timp de 6(sase) luni ceea ce echivaleaza cu o perioada de 7(sapte) ani in conditiile climaterice din Europa centrala. Prin acest test s-au urmarit factori precum rezistenta la radiatii UV, alternanta anotimpurilor.

1. Durabilitatea in timp in conditii meteo ostile

Testele efectuate in camera climaterica au demonstrat un profil din PVC vopsit are o buna rezistenta in timp la factorii de mediu in conditii extreme. Astfel cu aceste teste s-a urmarit comportamentul in timp al unei tamplari de PVC colorat. O luna in camera climaterica este echivalentul a cel putin un an in conditii meteo adverse din zona europei centrale. In cadrul testelor au fost monitorizati urmatorii parametrii:

 • abaterea de la culoarea initiala;
 • modificarea gradului de luciu;
 • modificarea proprietatilor mecanice;
 • modificarea proprietatilor termice;
 • Concluzia acestor teste este ca o tamplarie PVC colorata prin vopsire isi mentine in timp culoarea si luciul, nu isi modifica proprietatile si are o rezistenta mai buna la radiatiile UV decat o tamplarie nevopsita (natur) care in timp are tendinta de ingalbenire.

2. Aderenta Vopsea – PVC

 • Un foarte important parametru al unei suprafete de PVC vopsit este aderenta vopselei la substrat. La temperatura normala acest parametru se verifica conform standardului DIN EN ISO 2409, asa numitul test cross-cut ce consta in taierea unui caroiaj cu latura de 1 mm pe suprafata de vopsea (PVC vopsit) peste care se aplica o banda adeziva care se lasa sa faca priza foarte bine care apoi se smulge puternic. Se verifica vizual cu o lupa cate caroiaje sau cate colturi ale caroiajelor s-au desprins. Zero exfolieri echivaleaza cu GT-0, exfoliere totala echivaleaza cu GT-5. Se mai poate efectua un test care sa arate aderenta si rezistenta la temperaturi inalte si socuri termice, test in care un profil de PVC vopsit se incalzeste la peste 150°C (temperatura la care profilul de PVC este moale) se deformeaza prin rasucire si apoi se introduce intr-un recipient cu apla rece ceea ce creaza o variatie de temperatura de 130-140°C.

3. Comportamentul la abraziune si impact

 • Pentru a se verifica comportamentul unui profil de PVC vopsit in cazul unor socuri mecanice survenite accidental, sau rezistenta la abraziune s-au efectuat diverse teste conforme cu standardele in vigoare in domeniu. Diversele teste efectuate au aratat faptul ca suprafetele de PVC colorat prin vopsire se incadreaza in parametrii standard pentru tipul vopselei si natura substratului.

4. Rezistenta la actiunea factorilor chimici

Pentru a vedea rezistenta la diferiti agenti chimici sunt diferite standarde care se pot aplica. Profilul de PVC vopsit a fost supus testelor de rezistenta la acizi slabi, baze slabe, solventi organici etc. Concluzia testelor efectuate este ca profilul de PVC colorat prin vopsire rezista foarte bine agentilor chimici cu care in mod normal poate sa vina in contact.
Profilul de PVC vopsit are:

 • rezistenta la acizi slabi: foarte buna;
 • rezistenta la baze slabe: foarte buna;
 • rezistenta la solventi usori: foarte buna;
 • rezistenta la solventi puternici: buna.

5. Comportamentul la fierbere si la cald/rece

 • Pentru a studia comportamentul suprafetelor rezultate in urma procesului de vopsire PVC nu sunt metode standard insa sa constatat ca desi a fost tinut in apa fiarta timp indelungat profilul de PVC nu si-a schimbat aspectul, nu au aparut exfolieri sau alte semne de deteriorare a suprafetei de vopsea de pe PVC. Deasemenea tamplaria de PVC colorat prin vopsire a fost supusa unor alternante de temperaturi variatiile fiind de sub limita inghetului pana la temperaturi pozitive. In urma a peste 1000 alternante nu au aparut semne de deteriorare a suprafetei de PVC vopsit.

Tamplaria si profilele din PVC vopsite de echipa NHDP se comporta excelent fiind in exploatare inca di anul 2005.

Contacti-ne:

Numele (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

E-mail

Mesaj